Aquestes són algunes de les experiències que hem dut a terme fins ara. N’hi ha que les hem desenvolupat en el marc del nostre projecte El Miracle, escola literària i creativa (premiat en dues edicions dels Premis IMET de l’Ajuntament de Tarragona) i d’altres que les hem fet en altres contextos. L’objectiu que perseguim és apropar l’art als nens i nenes d’una manera lúdica i transmetre el fet que la creació i la literatura són aspectes naturals en la nostra vida. Per acomplir aquesta finalitat, les activitats sempre es plantegen de manera que els infants hi participin i desenvolupin la seva creativitat activament, és a dir, no se’ls tracta com a espectadors, sinó com a actors. Perquè les opcions que tenen de “mirar” cultura dia a dia són múltiples, però allò que ens converteix realment en ciutadania sensible són les opcions i les oportunitats de “fer” que ens van sorgint al llarg de la vida.
Si voleu dur a terme alguna d’aquestes experiències o que en dissenyem una especialment per a vosaltres i amb vosaltres, només cal que en parlem i trobarem la manera!
Taller de poemes objecte: En aquest taller els nens i les nenes transformen objectes quotidians a partir de paraules poètiques triades a l’atzar. Aquestes paraules surten de dins de peixos i ampolles que han de pescar amb una canya. Els nens i nenes tenen molts tipus de materials per convertir l’objecte en allò que la paraula els suggereix. Posteriorment, totes les “obres” que en resulten formen part d’una exposició col·lectiva.
Escriu-me: Activitat creativa i catàrtica que consisteix a escriure’s, dibuixar-se i pintar-se els uns als altres, en l’espai de la samarreta. Per la banda del darrere de la samarreta hi escrivim i hi dibuixem; per la banda de davant, ens pintem amb pintura i creem composicions a partir d’una abraçada amb un company o companya.
Un mar fet a mida: Una activitat senzilla i relaxada, ideal per fer a l’aire lliure, per a nens i nenes de 3 a 7 anys, en què pesquen peixets i, un cop ho han fet, trien un dibuix amb motius marins que acoloreixen amb pintura de dits.

La taula de Gaudí: Activitat que va comptar amb la complicitat de l’artista Jordi Abelló. Ell va guiar els més petits perquè construíssin arquitectures a partir d’elements naturals i d’objectes trobats, les ombres dels quals es van projectar i van dibuixar la silueta d’una ciutat, emulant el principi de la creativitat i la manera de fer de Gaudí.
Per aquest projecte, vam obtenir un accèssit al Premi IMET d’educació de 2012-2013.
Silenci poètic, assaig sobre la intensitat del silenci. La proposta la vam desenvolupar a l’Escola El Miracle i va partir del poema ‘La bicicleta’ de Joana Raspall. Les estrofes d’aquest poema es van repartir entre els cursos de P3, P4, P5, 4t, 5è i 6è per tal que els nens i les nenes l’interpretessin en silenci, a partir de la llengua de signes, la mímica i l’expressió corporal. Els passos que vam seguir són els següents: primer ens vam posar en contacte amb Diana Bargalló, especialista en llengua de signes, amb qui vam enregistrar un recitat a la manera com l’interpreten les persones sordes. Més tard, vam posar en comú aquest material amb la direcció de l’Escola i amb la professora de teatre, la Marta Grau, que hi va afegir altres recursos teatrals per treballar-lo amb els alumnes de 4t, 5è i 6è. Els pares i mares de la Comissió de l’AMPA, d’altra banda, ens vam fer càrrec de treballar l’estrofa corresponent als més petits amb ells directament. Gràcies a la implicació d’aquestes especialistes, de la direcció, dels professors i professores, dels nens i nenes i també de la Begoña Parra, realitzadora, vam dur a terme l’últim pas del procés, un vídeo-poema que conté tot el recitat sencer, en silenci.
Amb gust de lletra: L’escriptora Fina Anglès ofereix als nens i nenes d’entre 6 a 8 anys un berenar literari, és a dir, un berenar en què es combinen contes, endevinalles i rimes propis amb el menjar. La Fina, així, traspassant les fronteres de la ficció i la realitat, incorpora els nens i les nenes a la trama d’un conte que finalitza al mateix espai on es realitza l’acció i uneix, a més, la literatura amb un fet quotidià: els infants berenen els ingredients que protagonitzen la història, coca amb xocolata.
En aquests moments, estem desenvolupant també una nova experiència amb l’actor i escriptor Joan Rioné, Carrer del Mar.