Experiències

Aquestes són algunes de les experiències que hem dut a terme fins ara. N’hi ha que les hem desenvolupat en el marc del nostre projecte El Miracle, escola literària i creativa (premiat en dues edicions dels Premis IMET de l’Ajuntament de Tarragona) i d’altres que les hem fet en altres contextos. L’objectiu que perseguim és apropar l’art als nens i nenes d’una manera lúdica i transmetre el fet que la creació i la literatura són aspectes naturals en la nostra vida. Per acomplir aquesta finalitat, les activitats sempre es plantegen de manera que els infants hi participin i desenvolupin la seva creativitat activament, és a dir, no se’ls tracta com a espectadors, sinó com a actors. Perquè les opcions que tenen de “mirar” cultura dia a dia són múltiples, però allò que ens converteix realment en ciutadania sensible són les opcions i les oportunitats de “fer” que ens van sorgint al llarg de la vida.

Si voleu dur a terme alguna d’aquestes experiències o que en dissenyem una especialment per a vosaltres i amb vosaltres, només cal que en parlem i trobarem la manera!

Taller de poemes objecte: En aquest taller els nens i les nenes transformen objectes quotidians a partir de paraules poètiques triades a l’atzar. Aquestes paraules surten de dins de peixos i ampolles que han de pescar amb una canya. Els nens i nenes tenen molts tipus de materials per convertir l’objecte en allò que la paraula els suggereix. Posteriorment, totes les “obres” que en resulten formen part d’una exposició col·lectiva.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.


Escriu-me
: Activitat creativa i catàrtica que consisteix a escriure’s, dibuixar-se i pintar-se els uns als altres, en l’espai de la samarreta. Per la banda del darrere de la samarreta hi escrivim i hi dibuixem; per la banda de davant, ens pintem amb pintura i creem composicions a partir d’una abraçada amb un company o companya.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Un mar fet a mida: Una activitat senzilla i relaxada, ideal per fer a l’aire lliure, per a nens i nenes de 3 a 7 anys, en què pesquen peixets i, un cop ho han fet, trien un dibuix amb motius marins que acoloreixen amb pintura de dits.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.


La taula de Gaudí: Activitat que va comptar amb la complicitat de l’artista Jordi Abelló. Ell va guiar els més petits perquè construíssin arquitectures a partir d’elements naturals i d’objectes trobats, les ombres dels quals es van projectar i van dibuixar la silueta d’una ciutat, emulant el principi de la creativitat i la manera de fer de Gaudí. Per aquest projecte, vam obtenir un accèssit al Premi IMET d’educació de 2012-2013.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Silenci poètic, assaig sobre la intensitat del silenci. La proposta la vam desenvolupar a l’Escola El Miracle i va partir del poema ‘La bicicleta’ de Joana Raspall. Les estrofes d’aquest poema es van repartir entre els cursos de P3, P4, P5, 4t, 5è i 6è  per tal que els nens i les nenes l’interpretessin en silenci, a partir de la llengua de signes, la mímica i l’expressió corporal. Els passos que vam seguir són els següents: primer ens vam posar en contacte amb Diana Bargalló, especialista en llengua de signes, amb qui vam enregistrar un recitat a la manera com l’interpreten les persones sordes. Més tard, vam posar en comú aquest material amb la direcció de l’Escola i amb la professora de teatre, la Marta Grau, que hi va afegir altres recursos teatrals per treballar-lo amb els alumnes de 4t, 5è i 6è. Els pares i mares de la Comissió de l’AMPA, d’altra banda, ens vam fer càrrec de treballar l’estrofa corresponent als més petits amb ells directament. Gràcies a la implicació d’aquestes especialistes, de la direcció, dels professors i professores, dels nens i nenes i també de la Begoña Parra, realitzadora, vam dur a terme l’últim pas del procés, un vídeo-poema que conté tot el recitat sencer, en silenci.


Amb gust de lletra
: L’escriptora Fina Anglès ofereix als nens i nenes d’entre 6 a 8 anys un berenar literari, és a dir, un berenar en què es combinen contes, endevinalles i rimes propis amb el menjar. La Fina, així, traspassant les fronteres de la ficció i la realitat, incorpora els nens i les nenes a la trama d’un conte que finalitza al mateix espai on es realitza l’acció i uneix, a més, la literatura amb un fet quotidià: els infants berenen els ingredients que protagonitzen la història, coca amb xocolata.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En aquests moments, estem desenvolupant també una nova experiència amb l’actor i escriptor Joan Rioné, Carrer del Mar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s